Sep06

Zonnepanelen

Geschreven door // Groene Stroom Categorieën // Groene stroom

Hoe werken zonnepanelen nu eigenlijk en zit hier subsidie op?

Met zonnepanelen is het mogelijk om veel energiekosten te besparen. In de aanschaf zijn ze helaas nog redelijk duur, maar je hebt ze na ca. 10 jaar terugverdiend (ervan uit gaande dat energie 10% per jaar duurder wordt, anders duurt het 30 jaar). Gemiddeld gaan ze ruim 40 jaar mee, dus het is een aantrekkelijke investering voor de toekomst. Niet alleen bespaar je stroom, je spaart er ook het milieu mee. En als je meer stroom "opvangt" dan je gebruikt, kun je kiezen voor een zgn teruglever meter of retourmeter. Je levert dan stroom terug aan je energieleverancier (bijv. Essent, Nuon, Eneco, Oxxio) en krijgt daarvoor een afgesproken vergoeding retour. Het is geweldig om te zien hoe je stroommeter achteruit gaat, en dat je geld terug krijgt!

Zonnepanelen, hoe werkt het?

De meeste zonnepanelen produceren een laagspanning (12 volt). Je hebt dus een apparaat nodig dat dit "converteert" (omzet) naar 230 Volt, dus wat er op het lichtnet staat. Zo'n apparaat noemen ze een inverter. Je hebt ze in verschillende uitvoeringen, maar de beste zijn met een sinusgolf. Let hier dus op bij de aanschaf ! Ook het aantal Watt vermogen dat ze aan 230V kunnen leveren is hierbij van belang.

Subsidie op zonnepanelen?

Tot voor kort werd er flink geïnvesteerd in zonnepanelen. Helaas heeft de overheid destijds de subsidie stopgezet, en dit resulteerde in een grote daling. Op dit moment zit er dus spijtig genoeg geen subsidie meer op. Wel is het nog steeds rendabel, zeker met de steeds duurder wordende elektriciteitsprijzen.

Zonnepanelen en toepassingen van zonne energie

Zonnepanelen zijn enorm handig op plaatsen waar geen vast lichtnet aanwezig is. Denk hierbij aan auto's, caravans, boten, lampen langs de weg, etc.. Ook wordt het veel gebruikt bij de ruimtevaart. Ruimtevaartuigen in een baan om de Aarde en met bestemmingen in het binnenste deel van het zonnestelsel worden veelal uitgerust met zonnepanelen. Voor bestemmingen verder dan Mars kunnen zonnepanelen onvoldoende energie opwekken als gevolg van het zwakke zonlicht.

Over de auteur

Leave a comment

You are commenting as guest.

  • Groene stroom voordeel

    Het is net zo duur als gewone stroom

  • Groene stroom voordeel

    Aanbevolen door het Wereld Natuur Fonds

  • Groene stroom voordeel

    Het helpt klimaatveranderingen tegengaan

  • Groene stroom voordeel

    Lever een bijdrage aan een goed milieu

  • Groene stroom voordeel

    De prijs blijft de komende jaren gelijk