Groene stroom voordeel
De prijs blijft de komende jaren gelijk
Bij duurzame energie wordt al snel gedacht aan zon, wind en water om energie op te wekken. En niet zo gek natuurlijk. Maar een andere vorm van energieopwekking dient zich alweer aan; energie uit afval. Toegegeven deze vorm levert CO2 op en is minder duurzaam dan bijvoorbeeld zonne-energie maar omdat er toch afval wordt geproduceerd, is het opwekken van energie uit afval toch duurzaam.
Sinds de liberalisering van de markt kan men energie vergelijken en direct naar een andere leverancier overstappen. Dit is niet inmiddels al 10 jaar mogelijk maar daarvoor kon het niet. Men kan nu kiezen voor een leverancier maar ook voor het soort stroom. De keuze tussen groen en grijs ligt binnen handbereik. En als het aan de sommige politieke partijen ligt, gaat die keuze binnenkort zelfs verder. Dan kan gekozen worden voor groene stroom die opgewekt is in Nederland. Het land van opwekken (origine) moet dan door gecommuniceerd worden. Een goede zaak! Zo kan voor duurzame energie uit Nederland worden gekozen.
Nederland wekt energie op uit wind of zon maar importeert veel meer groene stroom. Onze Oosterburen bijvoorbeeld hebben vaak een overschot waardoor groene stroom goedkoop geïmporteerd kan worden. Maar in de toekomst zal ons land veel meer zelf moeten opwekken. Dit is overigens ook de ambitie. Zon, water en wind spelen daarbij een grote rol, maar ook energie uit afval kan belangrijk worden. Bij deze laatste vorm kan er al veel in ons eigen land worden opgewekt.
Nederland beschikt inmiddels over 13 afvalenergiecentrales, 3 biomassa-energiecentrales en 2 slibverbrandingsinstallaties om afval op een juiste manier om te zetten in energie. Het gaat om afval dat omgezet wordt in stroom die direct het net op kan. Er blijft in dat geval stukken minder afval over wat ook weer gebruikt wordt voor wegenbouw. Duurzaam dus.
Het gaat vooral om de verbranding van huishoudelijk en bedrijfsafval. Dit wordt ‘thermische recycling’ genoemd. Recyclebaar materiaal wordt uiteraard niet verbrand alleen het niet herbruikbare afval verdwijnt in de oven. Dit gebeurt bij diverse Afval Verbrandings Installaties (AVI’s) in Nederland.
Uit onderzoek bleek al dat door energie uit afval op te wekken er een aardige CO2 reductie ontstond. Onderzoekers keken naar een AVI waarbij 1500 ton per dag aan afval werd verwerkt en zo energie en warmte werd opgewekt. Volgens de onderzoekers resulteerde deze manier van afvalverwerking en energieopwekking in een reductie van 270.000 ton CO2 uitstoot per jaar.